Työkokeilussa Codeolla

Tummeli Ruonakoski aloitti maaliskuussa 2021 työkokeilussa Codeolla.

Alanvaihtajana mietin eri vaihtoehtoja koodauksen pariin työllistymisessä. Minun kohdallani parhaaksi ratkaisuksi löytyi TE-toimiston järjestämä työkokeilu, jossa saan rauhassa oppia minulle täysin uutta it-alaa. Codeon arvomaailma pisti heti silmään, se oli poikkeava muista. Avoimuus vaatii paljon keskustelua ja juurisyihin puuttumista, jotka ovat juuri niitä asioita, joita omassa henkilökohtaisessa elämässä vaalin. Epäröinnin jälkeen päätin kokeilla ja laittaa sähköpostiin hakemusta. Onneksi laitoin, nimittäin sain parempaa, mitä olin edes uskaltanut haaveilla.

Tehtävänä on toimia Hula-nimisessä ERP-projektissa sekä Tommin ja Liisan apukätenä. Alusta alkaen minulle annettiin vastuuta, mikä on tuntunut hyvältä. Vaikka en osaakaan asioita, luotetaan, että opin ja kerron niistä muillekin. Tähän mennessä olen päässyt tutustumaan eri järjestelmiin, joita hyödynnämme Hulassa, oppimaan uusia kieliä, esimerkiksi Rustia, tekemään vastuullisuuslupausta Planet Companylle ja edistämään Hyvän mielen työpaikka – sertifikaatin saamista. 

Codeolla ymmärretään tuen merkitys

Tähän kaikkeen olen saanut hyvää sekä ymmärtäväistä tukea. ERP-projektissa on kannustava, mutta myös eteenpäin vievä tiimi. Ennen työkokeilua mietitytti, saanko tarpeeksi hommaa, vai annetaanko minulle kohtuuttoman paljon työtä. Pelot osoittautuivat vääriksi. Työkokeilun aikana minulle on kuitenkin tullut itselleni uusia tunteita. Codeon ilmapiirin myötä olen uskaltautunut näistäkin asioista puhua, ja olen saanut hyvää ajattelemisen aihetta työkokeilun sekä uuden työidentiteetin luomisen suhteen. 

Työkokeilu on toteutettu täysin etänä. Itse olen kokenut tämän hyvänä asiana. Palaverien sekä sessioiden välityksellä olen saanut sosiaalista kontaktia, sekä päässyt tutustumaan muihin codeolaisiin ja Hulan parissa työskenteleviin. Näen etätyöskentelyn senkin puolesta erittäin hyvänä, koska nyt opin heti vaihtoehtoisia tapoja toimia, joita hyödyntää tulevalla uralla.

Välillä meinasi iskeä kunnon epätoivo, kun monet yritykset sanoivat “ei oteta, koska korona”. Onneksi jaksoin kehittää itseäni ja hakea paikkoja. Sitkeys todellakin kannatti. Toivon, että tämä esimerkki inspiroi muitakin ja yritykset näkisivät työkokeilun Codeon tapaan kannattavana juttuna, josta hyötyvät niin työkokeilija kuin yrityskin.