Neurodiversiteetin ymmärtäminen tehostaa asiantuntijatyötä

16.2.2023

Millaisessa työympäristössä ja tilanteessa sinä loistat työssäsi? Onko se keskusteleva ja ideoita pulppuileva tapaaminen työkaverin kanssa? Tai ehkä saat parhaiten aikaan iltapäivisin jousimusiikkia kuunnellen? Joku voi kokea olevansa parhaimmillaan sopivan stressin alla, toinen arvostaa asioiden ennakoitavuutta ja kolmas nauttii luovasta vapaudesta.

Muun muassa tämän arkisen asian taustalla vaikuttaa neurodiversiteetti.

Erilaiset ihmiset täydentävät toisiaan

Olemme ihmisinä eri tavoin monimuotoisia – myös neurologisesti. Evoluutio on aikojen saatossa luonut ihmiskuntaan tämän monimuotoisuuden, kun erilaisiin tehtäviin on tarvittu erilaisia ominaisuuksia. Neurodiversiteetillä on oma vaikutuksensa myös työntekoomme asiantuntijatyössä, jossa tiedonkäsittely on olennaisinta.

Luonnollisesti tuomme monimuotoisuutemme mukanamme myös työpaikalle. Siellä teemme yhteistyötä toistemme kanssa, ja – toivottavasti – kukin pääsee käyttämään parasta osaamistaan, yhteistyö sujuu ja henkilöiden osaaminen täydentää toisiaan. Se on mielekästä ja tuloksekasta työntekoa.

Neurodiversiteetti on kuitenkin sillä tavoin hankala asia, että se on useimmiten näkymätöntä. Voi olla pitkäkin tie, että sen havaitsee, osaa hyödyntää sen hyviä puolia ja välttää kuoppia. On olennaista ymmärtää, että eri ihmisten kokemus asiasta voi olla hyvin erilainen ja on olemassa useita todellisuuksia. Asiaa ei helpota se, että aina emme ymmärrä kovin hyvin itseämmekään.

Tänä vuonna lähdemme Codeossa tutustumismatkalle neurodiversiteettiin. Siinä ei ole oikeaa, väärää, hyvää tai huonoa, vaan erilaisia ominaisuuksia ja piirteitä, joiden merkitys riippuu kulloisestakin tehtävästä ja ympäristöstä. Mitä siis neurodiversiteetti on, ja mikä on sen merkitys nykyisen kaltaisessa asiantuntijatyössä? Mitä voimme oppia itsestämme, muista ihmisistä ja keskinäisestä yhteistyöstämme?

(jatkuu kuvan jälkeen)

Tiimipäivä. Codeolaisia kokoontui tekemään yhteistä työpäivää helmikuussa 2023.

Huomaamme tai emme – sitä kuitenkin elämme

Vaikka neurodiversiteetti on näkymätön, se ei ole suinkaan vähäpätöinen asia. Se liittyy meille kaikille tuttuihin asioihin kuten työn imuun, toimintakykyyn stressitilanteessa ja häiriöiden sietokykyyn. Silloin tällöin ne aiheuttavat meille jokaiselle pohdittavaa, koska ne ovat haasteellisia teemoja ja vaikuttavat suoraan työsuoritukseemme. Niinkin suurella osalla kuin 10%:lla väestöstä tämäntyyppiset asiat aiheuttavat isompia haasteita, ja heidän kohdallaan voidaan puhua neuropsykiatrisesta häiriöstä.

Olimme neurologialtamme millaisia tahansa, neurodiversiteetin ymmärtämisessä piilee joka tapauksessa huomattava mahdollisuus niin menestykseen kuin menetykseenkin.

Maailmassa on meneillään kokonaisvaltainen työnmurros, jossa digitaaliset ratkaisut saavat yhä suurempaa roolia. Nykyisin on ihan normaalia, että meidän tulee suojata aivojamme jatkuvilta keskeytyksiltä ja liialliselta informaatiovirralta. Toisaalta meidän tulee tarttua mahdollisuuksiin, joita murros tuo mukanaan.

Esimerkiksi koronan seurauksena tehtiin digiloikka, jollaista kukaan ei voinut kuvitellakaan tapahtuvan. Sen ansiosta kuitenkin monet ihmiset ovat voineet työskennellä rauhallisessa kotitoimistossa, jossa he pystyvät keskittymään paremmin. Parhaimmillaan, he ovat tulleet työssään yhdenvertaisiksi heidän kanssaan, jotka pystyvät keskittymään toimiston hälyisemmässä ympäristössä.

Haastamme sinut kanssamme mukaan oppimatkalle!

Tämä blogi aloittaa kampanjamme, joka kestää vuoden loppuun. Luvassa on ainakin lisää blogeja sekä livetilaisuus syksyllä.

Neurodiversiteettiin tutustumisesta on hyötyä yhtä lailla yrityksille ja organisaatioille kuin meille kullekin yksilöinä. Ihmisinä meillä on kullakin omat ominaisuutemme – oma neurodiversiteettimme. Ilmiöön kannattaakin tutustua yhdessä, niin siitä saa paremman ymmärryksen!

Voit lähettää meille terveisesi ja toiveesi käsiteltävistä kysymyksistä ja näkökulmista (osoite tommi.aho@codeo.fi). Codeon lisäksi kampanjaan tuottavat materiaalia mm. ADHD-liiton ja Kiipulasäätiön asiantuntijat.

Tommi Aho

4 kommenttia aiheesta “Neurodiversiteetin ymmärtäminen tehostaa asiantuntijatyötä

 1. Esihenkilötason ohjeistavaa ja informoivaa materiaalia aiheesta kaivataan. On tärkeää, että he osaltaan mahdollistavat monimuotoisuuden sallimista ja hyväksyntää työyhteisössä (erilaiset työtavat ja tarpeet).
  Kiitos:)♡

  1. Kiitos Suvi kommentistasi! Tämä on tärkeä ajatus ja otamme sen huomioon jatkossa.
   Yt. Tommi

 2. Hei Suvi ja Tommi!

  Me täällä Toisintekijöillä olemme tuottaneet oppaan neurodiversiteettiystävällisen työympäristön muotoilusta. Oppaan voi ladata maksutta verkkosivuiltamme: https://toisintekijat.fi/lataa-ilmainen-opas-nain-muotoilet-neurodiversiteettiystavallisen-tyoympariston/

  Blogiteksteissämme käsitellään neurodiversiteettiä: https://toisintekijat.fi/ajankohtaista/ ja 5K Kaupastamme löytyy niin verkkokurssi https://toisintekijat.fi/tuote/5k-neurodiversiteetti-tyoelamassa/ kuin tilauskoulutus organisaatiolle https://toisintekijat.fi/tuote/neurodiversiteetti-vahvuudeksi-tyoyhteisossa-koulutus/.

  Vastaan mielelläni mahdollisiin lisäkysymyksiinne.
  Terkuin, Jonna Peltovuori / Toisintekijät Oy / 0449868267

  1. Kiitos Johanna! Tutustumme ehdottomasti näihin materiaaleihinne!

Kommentointi on suljettu.