Turvallisuudesta huolehtiminen on yhä tärkeämpää nykypäivän digitaalisessa maailmassa. Turvallisuus ei ole ainoastaan tekninen kysymys, mutta ohjelmistokehittäjän arjessaan tekemillä ratkaisuilla on suora vaikutus yksilöiden, yritysten ja jopa yhteiskunnan toimintaan.
Turvalliset ratkaisut eivät synny sattumalta, vaan ne vaativat tietoisia valintoja, osaamista ja sääntelyn ymmärtämistä.
Miksi ohjelmistojen ja tekoälyratkaisujen turvallisuuteen tulee panostaa?
Ohjelmistojen ja tekoälyratkaisujen turvallisuus, tai sen puute, tulee usein ilmi median uutisoidessa esimerkiksi tietomurrosta tai EU:n antamista sanktioista jollekin isolle yritykselle. Ne ovat kuitenkin vain yksittäisiä nostoja turvallisuuden laajasta teemasta.
Turvallisuudesta huolehtiminen on olennainen osa organisaation riskienhallintaa. Heikosti suunnitellut ohjelmistot voivat aiheuttaa ongelmia tietosuojassa, ne voivat aiheuttaa taloudellisia menetyksiä, vaarantaa toiminnan jatkuvuuden ja asiakkaiden luottamuksen sekä altistaa monenlaisille väärinkäytöksille. Tekoälyjärjestelmät, jotka käyttävät suuria datamassoja, aiheuttavat vielä omat erityishaasteensa niin turvallisuuden varmistamisessa kuin niiden vastuullisessa toiminnassa.
Sääntelyn hyödyt
Sääntely, eli yhteisesti sovitut pelisäännöt, ovat keskeinen työkalu turvallisten ohjelmistojen ja tekoälyratkaisujen varmistamiseksi.
Viime aikoina on tullut – ja on tulossa – voimaan useita EU-tason sääntelyitä. Niiden läpikäynti ja jalkauttaminen osaksi organisaation toimintaa on kieltämättä työlästä. Ne tarjoavat kuitenkin tärkeää apua.
Nopeasti kehittyvässä toimialassa, mitä tietotekniikka todellakin on, yhteisesti sovitut vaatimukset ja standardit selkeyttävät kaikkien osapuolten odotuksia siitä miten asiat toimivat. Ne selkeyttävät myös vastuunjakoa osapuolten välillä. Täten sääntely auttaa luomaan vakaan pohjan, jonka päälle yritykset, yhteisöt ja yksilöt voivat rakentaa oman toimintansa.
Viime vuosina sääntely on onnistunut erityisesti henkilötietojen suhteen, jossa GDPR:llä on nähty olevan globaalit vaikutukset yksityisyydensuojan suhteen. Tekoälyyn liittyvässä sääntelyssä (EU:n AI Act) on puolestaan huomioitu täysin uudenlaisia asioita, kuten AI-ratkaisun monitorointi ja inkluusio, ja onkin mielenkiintoista nähdä millaisia vaikutuksia AI Act:lla tulee olemaan.
Turvallisten ohjelmistojen ja tekoälyratkaisujen toteuttaminen vaatii monipuolista osaamista
Turvallisuutta ei voi lisätä ohjelmistoihin jälkikäteen, vaan sen toteuttaminen kattaa koko ohjelmistokehitysprosessin ja ohjelmiston elinkaaren.
Turvallisuus ja tietosuoja on otettava huomioon jo ohjelmiston ja tekoälyratkaisun suunnitteluvaiheessa (”security by design”, ”privacy by design”). Ohjelmistokehityksessä esimerkiksi salausmenetelmät, haavoittuvuuksien tunnistaminen ja korjaaminen sekä ylläpito on oltava osa ohjelmistokehitystiimin perustaitoja. Tekoälyratkaisujen turvallisuushaasteiden huomiointi vaatii oman erityisosaamisensa.
Yhteenvetona voidaan todeta, että turvallisten ohjelmistojen ja tekoälyratkaisujen toteutus edellyttää kokonaisvaltaista lähestymistapaa. Siinä yhdistyy hyvä tekninen osaaminen, ymmärrys sääntelystä ja standardeista sekä tietoinen panostus teemaan. Siten teknologia saadaan palvelemaan meitä parhaalla mahdollisella tavalla ja pystymmme minimoimaan mahdolliset riskit.