Hyvää naistenpäivää!

Tommi Aho, 8.3.2024

Tilastot kertovat muun muassa, että naisten perustamat yritykset saavat vähemmän rahoitusta, naisia on vähemmän johtajina ja että naisten ansainta on pienempää. Tuttua juttua on myös se, että tekniikan alalla naiset ovat aliedustettuna – Suomessa.

Suomessa 27% tekniikan alalle valmistuneista oli naisia, kun esimerkiksi Myanmarissa, Algeriassa ja Omanissa tekniikan alalle valmistuu enemmän naisia kuin miehiä. Kyseessä ei siis ole luonnonlaki, vaan ihan itse luomamme tilanne. (Luvut: Maailmanpankin tilasto)

Kansainvälinen naistenpäivä onkin oikea hetki pysähtyä miettimään mitä ovat ne tiedostamattomat oletuksemme, jotka ovat aiheuttamassa tätä epäsuhtaa ja sukupuolten epätasa-arvoa laajemminkin.

Ovatko käyttämämme sanasto ja ilmaisut syrjimättömiä vai sisältävätkö ne oletuksia henkilön sukupuolesta? Entä onko niissä joutavia oletuksia sukupuolten ominaisuuksista? Miten kuvasto – onko siellä jokin vinouma, jota emme ole tulleet koskaan ajatelleeksi?

Jos vaan tahtoa on, niin asiat ja toimenpiteet voivat loppujen lopuksi olla hyvin yksinkertaisia. Mutta ne täytyy huomata tehdä.

Niinkuin pisarat pystyvät muovaamaan kiveä, samalla tavoin kukin meistä pystyy edistämään kulttuurimme yhdenvertaisuutta. Yhdestä pisarasta ei ole iloa, mutta silti jokainen niistä on tärkeä. Ja niin vain vähitellen, lähes huomaamatta, alkaakin tapahtua.

Sitä kohti.

Hyvää naistenpäivää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *