Asiantuntijatyön tekijää haastavat nykyisin mm. työelämän nopeat muutokset, työn pirstaloituminen ja vaatimus osaamisen jatkuvasta kehittämisestä. Monesti ihmiset ovat myös jatkuvasti saavutettavissa, jos eivät työnsä puitteissa, niin puhelin piippaa ainakin lasten harrastuksiin liittyen. Koronapandemia on puolestaan pakottanut meidät etätyöhön, jossa työyhteisön yhteisöllisyys helposti vaarantuu. Yhteisöllisyyden rapautuminen voi taas osaltaan lisätä epätasa-arvoa.
Nämä haasteet ovat hankalia työntekijälle, ja sitä ne ovat myös työn tuottavuuden kannalta.
Codeossa otamme nämä haasteet vakavasti. Olemme lähteneet ennakkoluulottomasti luomaan toimintamalleja, johon suuntaan työelämän kuuluisi mielestämme tulevaisuudessa kehittyä. Aloitimme työn vuosina 2015-2017, kun organisoimme yrityksemme toiminnan perustuksiaan myöten reiluksi ja läpinäkyväksi. Nykyään kaikilla työntekijöillä on mahdollisuus tulla osakkaaksi ja hallitukseen, ja suuri osa yrityksen voitosta jaetaan työntekijöille. Olemme taanneet ohjelmistokehittäjillemme rauhan keskittyä työhönsä ja pyrimme löytämään heidän vaihteleviin elämäntilanteisiinsa sopivat ratkaisut.
Läpinäkyvyyden edelläkävijä
Julkaisemme kaiken tiedon, josta sidosryhmämme hyötyvät. Sopimusten ja palkkatietojen avoimuus palvelee erityisesti meille töihin hakevia, mutta tiedot voivat palvella hyödyllisenä vertailukohtana myös muille.
Näin asiat ovat Codeossa – ei sen paremmin eikä sen huonommin.
Kestävän työelämän mallimme mediassa ja maailmalla
- Miten pk-yritys voi toimia vastuullisesti? Varma 19.10.2021
- Tutkimus: Onnekkat sattumukset rikastuttavat työelämää Uutissuomalainen 22.5.2021
- It-firma paljasti työntekijöidensä keskipalkan – avoimuutta pohditaan myös Nokiassa: ”Tämä on kovasti keskustelussa”. Taloussanomat 20.2.2021
- ”Varmasti menetämme muutaman euron mutta…” – Palkat ja hinnat julkistava Codeo vannoo avoimuuden nimeen. Tivi 23.4.2019
- Tulotietojen julkaisu on perusteltua ja hyödyllistä – meillä on oikeus tietää, mitä muut ansaitsevat. Aamulehti 1.11.2018
- Mitä koodari tienaa? Tamperelainen softafirma julkaisee palkkansa verkossa. Tivi 21.11.2017
Lue lisää blogistamme!
Turvalliset ohjelmistot ja tekoälyratkaisut eivät synny sattumalta
Turvallisuudesta huolehtiminen on yhä tärkeämpää nykypäivän digitaalisessa maailmassa. Turvallisuus ei ole ainoastaan tekninen kysymys, mutta ohjelmistokehittäjän arjessaan tekemillä..
Paikallisen kielimallin asennus ohjelmistokehityksen avuksi
Tässä blogissa kerromme miten voit asentaa paikallisen (lokaalin) kielimallin omalle Windows-tietokoneellesi tukemaan ohjelmistokehitystäsi. Paikallinen kielimalli (Large Language..
Etätyötaitoja voi harjoitella – Codeolla panostetaan siihen, että jokaisella on mahdollisuus osallistua
Ohjelmistokehitysyritys Codeolla etätyöllä on positiivinen vaikutus henkilöstön työhyvinvointiin ja toiminnan tehokkuuteen. Sujuvan etätyömallin luominen on vaatinut uusien toimintatapojen..
Uutta Codeolla: AI Engineer!
Codeon tarjooma laajenee, kun olemme alkaneet tarjoamaan asiakkaillemme tekoälyasiantuntijoita (AI Engineer). Taustaltaan tekoälyasiantuntijamme ovat kokeneita fullstack-ohjelmistokehittäjiä...
Tunnetaitoja kehittävä sovellus saataville App Storeen
Tunnetaidot ovat tärkeitä meille kaikille, ja niiden kehittämiseen kannattaa panostaa erityisesti lapsuudessa. Toteutimme keväällä hyväntekeväisyysprojektin, jossa autoimme..
Hyvää naistenpäivää!
Tilastot kertovat muun muassa, että naisten perustamat yritykset saavat vähemmän rahoitusta, naisia on vähemmän johtajina ja että naisten ansainta on pienempää. Tuttua juttua on myös se,..
Vihreä ICT. Anteeksi mitä?
Kaikki taitavat hiljalleen olla vakuuttuneita ilmastonmuutoksen olemassaolosta ja siihen reagoimisen tarpeellisuudesta. Aina ei ole kuitenkaan selvää miten meistä kukin voi asiaan vaikuttaa...
Kun työnantaja huomioi neuromoninaisuuden, kaikki hyötyvät
Autismikirjosta, ADHD:sta ja muista neurologisista häiriöistä ja poikkeavuuksista liikkuu yrityksissä vanhentunutta tietoa. Ohjelmistoyritys Codeo avasi keskustelun neuroepätyypillisestä..