Codeolla läpinäkyvyys viedään päätyyn asti
Voiko olla todellista palkka-avoimuutta, jos johdon palkat ovat salaisia? Mielestämme ei. Niinpä julkistin oman palkkani, ja koko työsopimukseni löytyy nettisivuiltamme.
On mahtavaa, että palkka-avoimuudesta keskustellaan, ja niinpä myös Tietoviikko sekä Kauppalehti tarttuivat aiheeseen. Vaikka kerromme aiheesta Codeon näkökulmasta, on selvää, että avoimuus on palkkatasa-arvopyrkimysten ehdoton edellytys aivan kaikkialla.
Codeon toimitusjohtajana saan kuukausipalkkaa 7000 euroa ja liikevaihdon kasvuun sidottua bonusta maksimissaan 24000 euroa vuodessa. Kuka tahansa voi nyt arvioida, onko palkka asiallinen suomalaisen kasvuyrityksen toimitusjohtajalle. Omistan yrityksestä 10%.
Tuntuiko palkan kailottaminen vaikealta? Itse asiassa kyllä tuntui! Tämä asia on nyt saatava muuttumaan, koska palkkahyssyttelystä hyötyy hetkellisesti vain omistaja, ja pitkällä aikavälillä ei sekään. Palkkatasa-arvo voidaan saavuttaa vain läpinäkyvyydellä.
Palkka on edelleen hankala aihe suomalaisessa keskustelussa. Perinteisissä palkkaneuvotteluissa pärjäävät sanavalmiit henkilöt, vaikkei työssä olisi neuvottelutaidoista hyötyä laisinkaan. Niinpä Codeolla on kaikilla ohjelmistokehittäjillä sama palkanmuodostusperuste, joka on aikanaan sorvattu niin reiluksi kuin mahdollista.
Palkka-avoimuus on pinnalla
Miksi joku saa enemmän kuin toinen? Sitä voi olla joskus vaikea määritellä, ja uskallanpa arvata, että aina ei ole järjellistä, syrjimätöntä syytä olemassakaan. On hyvin vaikeaa keksiä hyviä syitä palkkojen salailulle, mutta julkistaminen edellyttäisi palkanmuodostusperusteiden julkistamista.
Palkkojen julkistaminen voi siis olla kivuliasta, mutta juuri siksi se on tehtävä; avataan keskustelu palkoista ja puretaan erot, joille ei löydy perusteita.
Tietoviikko: It-firma paljasti toimitusjohtajansa palkan
Kauppalehti: Tässä it-alan yrityksessä ei tarvitse neuvotella palkasta