”Digitalisaatio koskettaa jokaista ja tarjoaa uusia mahdollisuuksia osallistua erilaisiin asioihin – myös niille, joille se on aiemmin ollut mahdotonta. Digitalisaatio on ihan huikea yhteiskunnallinen mahdollisuus”, visioi Liisa Rusanen, joka on juuri nimitetty Codeolle keskeiseen liiketoiminnan vetovastuuseen, toimitusjohtaja Tommi Ahon työpariksi.
Rusasella on monipuolinen kokemus ohjelmistoalalta, erityisesti liiketoiminnan kehittämisen ja johtamisen parista. Hän oli myös aikanaan ensimmäisiä opiskelijoita informaatioverkostojen tutkinto-ohjelmassa, joka perustettiin vuosituhannen vaihteessa Aalto-yliopistossa, silloisessa Teknillisessä korkeakoulussa.
”Se tutkinto-ohjelma aloitettiin IT-huuman keskellä ja sen ydinajatuksena oli, että tarvitaan asiantuntijoita niin sanotusti ihmisen ja insinöörin väliin. Sanoisin, että aika hyvin se rooli on sittemmin toteutunut urallani, vaikka toki olen itsekin insinööri”, Rusanen muistelee ja naurahtaa.
Keskustellessa Rusasen kanssa toistuu useampaan otteeseen teema osallistumisen tärkeydestä. On tärkeää, että monenlaiset ihmiset osallistuvat digitaalisten palveluiden kehittämiseen, koska se johtaa laadukkaaseen lopputulokseen. On lisäksi tärkeää, että digitaaliset palvelut mahdollistavat erilaisten ihmisten osallistumisen yhteiskunnan toimintaan eivätkä toimi ihmisryhmiä rajaavana tekijänä. Teknologiat ja työpaikat palvelevat ihmisiä, eikä toisinpäin.
– ”Työpaikat voivat ammentaa hyvin monenlaisten ihmisten kyvyistä, erityisesti näin IT-alalla, kun haasteet ovat niin suuria ja monipuolisia. Tätä ei olla ihan vielä tajuttu”, Rusanen miettii.
Laaja kokemus ohjelmistoalan kehittämisestä sekä myös asumisesta useammassa eri maassa – Saksassa, Espanjassa ja Yhdysvalloissa – antaa näkemystä siihen, mitä ohjelmistoala voi parhaimmillaan olla.
– ”Ulkomailta on jäänyt käteen ennen kaikkea kaksi asiaa. Ensinnäkin ymmärrys siitä, kuinka erilaisia työkulttuurit saattavat olla, vaikka periaatteessa tehdäänkin samoja asioita. Tämä saa tajuamaan, että työn on aidosti sovittava erilaisille ihmisille, eikä ole yhtä muottia, jonka mukaan tehdä asioita. Lisäksi on kasvanut entisestään arvostus suomalaista työskentelytapaa kohtaan, jossa asiat saadaan toimimaan käytännönläheisesti sekä ilman turhaa byrokratiaa ja pomottelua.”
Rusanen haluaa, että nämä näkemykset ohjaavat myös Codeon kehitystä yrityksenä.
– ”Näen, että Codeolla on monellakin tapaa mahdollisuus toteuttaa tätä henkeä, jolla lähestyn ohjelmistoalaa ja digitalisaatiota, ja tarjota näin selkeää lisäarvoa. Pienenä ja ketteränä yrityksenä, jossa tyypillisesti kokeneet osaajat työskentelevät asiakasyrityksissä, voimme toimia kaikkien kannalta joustavasti, niin asiakkaiden kuin tekijöidenkin tilanteiden mukaisesti. Toisaalta tekijämme ovat yleensä pitkän linjan konkareita, mikä näkyy työn laadussa. Kaikki tämä voi huipentua siinä, että voimme tarjota asiakkaille paitsi laadukasta työtä myös laajemmin kumppanuutta ja näkemystä siihen, miten heidän kannattaisi toimia”, Rusanen linjaa.
Rohkeutta!
Liisa Rusasen puhuessa hänestä huokuu ihmisläheisyys ja näkemyksellisyys. Samalla nousee pinnalle rohkeus sanoa ääneen omia ajatuksia asioiden kehittämiseksi.
– ”Olen esimerkiksi kannustanut naisia rohkeasti IT-alalle. Siinä murtuu ryskyen monia ennakkoluuloja”, Rusanen pohtii.
Oletko erityisen rohkea, kun uskallat sanoa tällaisia asioita ääneen?
– ”Kai voisi sanoa, että minulla on rohkeutta, vaikka itse kyllä ajattelen, että olen pelkästään sanonut sen ääneen, minkä olen kokenut oikeaksi.”
– ”Ruuhkavuosia elävänä äitinä sitä myös haluaa käyttää aikansa selkeästi merkityksellisiin asioihin. Codeo on työpaikkana läpinäkyvyyden ja kaikin puolin reilun tekemisen edelläkävijä, sitä haluan ehdottomasti tukea ja edistää. Samalla on tärkeää olla mukana tekemässä ylipäänsä yhteiskunnasta parempaa paikkaa digitalisoitumisen avulla.”
Rusanen kantaa silti toistuvasti huolta siitä, että kauniit sanat eivät ohjelmistoalalla vastaa aina todellisuutta.
– ”On myös paljon päälle liimattua kaunista puhetta. Tuntuu, että samat arvot ja iskulauseet kiertävät firmasta toiseen. Otetaanko niitä tosissaan? Ja jos niihin oikeasti sitoudutaan, niin miten nämä, monesti korkealentoisesti muotoillut ja hyvältä kuulostavat asiat näkyvät arjessa? Joskus on taas oltava vain rohkea. Kauniiden sanojen sijaan voi sanoa ihan suoraan, että en minä, tai kukaan, aina tiedä, mikä on oikein ja parasta. Me olemme ihmisiä, ja on vain inhimillistä olla välillä epävarma. Mutta yhdessä pystymme parempaan”, Rusanen päättää.
Lisätiedot: Liisa Rusanen, liisa.rusanen@codeo.fi, 040 738 9238
Teksti: Heikki Saxén / EthosWork
Tutustu meihin lisää!
Lue tästä tai ole rohkeasti yhteyksissä – purematta emme niele!
-
Meille töihin
Moi! Kiva kun poikkesit! Codeossa toteutamme laadukasta koodia asiakkaille. Kehitämme asiakkaidemme..